Onderhoud

Naast het regelmatig stemmen is ook het onderhoud van uw instrument van wezenlijk belang. Om uw instrument in optimale conditie te laten verkeren en zo uw speelplezier te garanderen is het belangrijk om de piano geregeld na te zien; een piano of vleugel heeft meer dan 10.000 onderdelen en deze moeten in goede harmonie op elkaar afgestemd blijven. Als een piano of vleugel in goede conditie en goed afgeregeld is, is het instrument een verlengstuk van uzelf; het instrument <em>helpt</em> u bij het maken van muziek.

Door het bespelen van de piano en door seizoensinvloeden slijten de bewegende onderdelen enigszins. Dit zal de speelaard en klank van het instrument na verloop van jaren speelplezier steeds meer negatief gaan beïnvloeden. Het geregeld nakijken en eventueel bijregelen van de piano kan de conditie op peil houden. Na een nog langer gebruik zullen onderdelen aan de piano vervangen moeten worden. Het gaat hier dan vooral om onderdelen van vilt; hamerkoppen, invoeringen van vilt, etc. Na nog langere tijd zijn bijvoorbeeld de snaren aan de beurt.

Werkzaamheden aan de piano kunnen variëren van klein onderhoud bij u thuis tot een algehele revisie in het atelier. In het laatste geval kunnen bijvoorbeeld hamerkoppen of snaren vervangen worden of wordt de zangbodem, kam of stemblok gerepareerd. Ik heb veel ervaring met onderhoud en revisie van vleugels en piano’s, ook met topinstrumenten zoals bijvoorbeeld Steinway, Grotrian, Blüthner, enzovoort. Ik pas alleen gedegen materialen en technieken toe, voor het allerbeste resultaat en waardevastheid van uw kostbare instrument. U zult aangenaam verrast zijn door het resultaat!

Voordelen van geregeld onderhoud zijn:
<ul>
Een regelmatige en precieze speelaard (toucher)
Een zuivere en zangerige toon
Uw muzikaliteit wordt niet geremd door de piano
Het instrument is beter te stemmen en de stemming blijft langer goed
Het instrument gaat langer mee
De waarde van het instrument blijft gewaarborgd
</ul>
&nbsp;
<ul>
<li>Ik heb veel ervaring met onderhoud en revisie van vleugels en piano’s, ook met topinstrumenten zoals bijvoorbeeld Steinway, Grotrian, Blüthner, enzovoort. Ik pas alleen gedegen materialen en technieken toe, voor het allerbeste resultaat en waardevastheid van uw kostbare instrument. U zult aangenaam verrast zijn door het resultaat!</li>
</ul>
&nbsp;

&nbsp;

Een aantal mogelijke onderhoudswerkzaamheden:

&nbsp;

<strong>Invoeren toetsen</strong>

De vilten invoeringen van de toetsen drogen uit. Hierdoor zal na verloop van tijd speling ontstaan bij de toetsen aan de voorkant en in de balans. Het gevolg is dat het mechaniek en de klank moeilijker te doseren zijn. Als de zijdelingse speling te groot wordt, worden de invoeringen vervangen. Een te grote speling kan het gevoel geven dat de toets alle kanten opgaat; ook veroorzaakt het bijgeluiden.

<strong>Klavierraamvilt vervangen</strong>

Tijdens groot onderhoud worden de moezen aan de voorkant van de toetsen, de balans en het achterdrukvilt vervangen. Vaak zorgt dit vilt na verloop van tijd voor meer bijgeluid tijdens het spelen door verharding. De vering van het vilt tijdens het spelen is ook van invloed op de klank.

<strong>Klavier polijsten</strong>

Veel instrumenten hebben nog een ivoren toetsbeleg. Na verloop van tijd kan het beleg aanzienlijk verkleuren, slijten en ruwer worden. In ons Piano Technisch Atelier worden de toetsen weer gebleekt, opgeschuurd en gepolijst.

<strong>Asjes verkernen</strong>

In diverse onderdelen van het mechaniek zitten asjes (draaipunten). Het is zaak dat de asjes soepel lopen in de vilten invoeringen. Een slechte klimaatbeheersing heeft tot gevolg dat de asjes op den duur vast of juist los gaan zitten en dat heeft invloed op de speelaard. Het verkernen van de asjes houdt in dat de oude kerntjes uit het hout worden gedrukt. De lakeninvoering wordt met een speciaal vijltje ruimer gemaakt. Daarna worden er nieuwe, iets dikkere kerntjes in het kapsel gedrukt (of de oorspronkelijke maat kerntjes worden in een vernieuwde lakeninvoering gemonteerd).

<strong>Hamers schuren</strong>

Het modelleren van de hamerkoppen zorgt voor de optimale vorm en prestatie van de kop. Na veel spelen wordt de kop platter en ontstaan er groeven. Een kop die uit vorm is, beïnvloedt de kwaliteit van de klank negatief. Het schuren van de hamerkop in de juiste vorm kan 1 à 2 maal worden toegepast. Hierna is er te weinig vilt over om de kop te modelleren.

<strong>Toetsen kwellen</strong>

De toetsen vallen aan de voorkant in een klavierstift. Om zo min mogelijk wrijving te krijgen, zijn de inkepingen per toets voorzien van laken. Als het laken in de toetsen wat uitgezet is door vocht, zorgt dit voor een zwaardere speelaard. Door het kwellen van de toetsen wordt dit effect opgeheven, waardoor de speelaard weer op het niveau van de fabrieksnormen is gebracht.

<strong>Lucht uitschroeven</strong>

Niet alleen luchtvochtigheid, ook het spelen zelf heeft invloed op de ontstane speling in het mechaniek. Een gelijkmatige speelaard kan worden verkregen door deze speling eruit te schroeven en de juiste hoogtes in te stellen.

<strong>Afregelen diepgang</strong>

De diepgang van de toetsen kan ook in de loop van de tijd veranderen. Wanneer de diepgang niet meer volgens fabrieksnormen functioneert, dan worden de dynamische mogelijkheden beknot.

<strong>Vangers stellen</strong>

Voor een snelle toetsrepetitie is het van belang dat de hamerkop tijdens het spelen goed gevangen wordt. Gebeurt dat niet, dan zal de repetitie van uw instrument langzamer gaan lopen met als gevolg dat u minder snel kunt spelen of dat u het gebrek van het mechaniek moet opvangen in uw touché (aanslag).

<strong>Stemmen</strong>

Het ontstemmen van een piano of vleugel is een natuurlijk proces. Door de enorme trekkracht van de besnaring (ca. 18.000 kg) en de werking van de zangbodem door luchtvochtigheidverschillen (krimpen en uitzetten) verandert de spanning per snaar. Omdat dit bij iedere snaar net anders is, ontstaat er tussen snaren onderling een verschil in klank. Een stemmer zorgt dat de snaren op elkaar worden afgestemd, waardoor dit verschil wordt weggenomen en het instrument op toon blijft. Het proces van ontstemmen hangt onder meer af van de kwaliteit het instrument, de conditie en een juiste luchtvochtigheid en temperatuur.

<strong>Intoneren</strong>

Door het mechaniek een laatste behandeling te geven kan de klank vervolmaakt en geëgaliseerd worden. Bij intoneren wordt de spanning in de hamerkop vergroot of verkleind, waardoor de klank wordt afgestemd op de akoestiek van de ruimte en de smaak en wens van de bespeler.